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Registros recuperados : 93 | |
11. | | SILVA, A. B. S.; SOUZA, B. de A.; PEREIRA, F. de M.; FERRY, G. R. A. Avaliação da viabilidade do peso em colônias de tiúba Melipona fasciculata como fator determinante de qualidade em avaliações de rotina. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA MEIO-NORTE, 7., 2021, Teresina, PI. Anais... Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2023. (Embrapa Meio-Norte. Documentos, 287). p. 16. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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14. | | ALVES, T. L.; PEREIRA, F. de M.; LOPES, M. T. do R.; SOUZA, B. de A. Fertilidade de zangões de Apis mellifera: uma revisão bibliográfica. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA MEIO-NORTE, 8., 2022, Teresina, PI. Anais... Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2023. p. 45-48. (Embrapa Meio-Norte. Documentos, 291). Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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18. | | ALVES, R. M. de O.; JUSTINA, G. D.; SOUZA, B. de A.; DIAS, C. de S.; SODRÉ, G. da S. Criação de abelhas nativas sem ferrão (Hymenoptera: Apidae): autosustentabilidade na comunidade de Jóia do Rio, município de Camaçari, Estado da Bahia. Magistra, v. 18, n. 4, p. 221-228, out./dez. 2006. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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20. | | VIEIRA, G. H. da C.; MARCHINI, L. C.; SOUZA, B. de A.; MORETI, A. C. de C. C. Fontes florais usadas por abelhas (Hymenoptera, Apoidea) em área de cerrado no Município de Cassilândia, Mato Grosso do Sul, Brasil. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 32, n. 5, p. 1454-1460, set./out. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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Registros recuperados : 93 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
20/10/2020 |
Data da última atualização: |
20/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SANT'ANA, R. da S.; CARVALHO, C. A. L. de; ODA-SOUZA, M.; SOUZA, B. de A.; DIAS, F. de S. |
Afiliação: |
Rosane da S. Sant'ana, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Campus Universitário de Cruz das Almas; Carlos Alfredo L. de Carvalho, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Campus Universitário de Cruz das Almas; Melissa Oda-Souza, Universidade Estadual do Piauí, Campus Poeta Torquato Neto, Teresina; BRUNO DE ALMEIDA SOUZA, CPAMN; Fabio de S. Dias, Universidade Federal da Bahia, Campus Universitário de Camaçari. |
Título: |
Characterization of honey of stingless bees from the Brazilian semi-arid region. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, V. 327, e127041, 2020. |
ISSN: |
0308-8146 |
DOI: |
10.1016/j.foodchem.2020.127041 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The physicochemical characteristics of honey vary according to bee species, climate, region, period of collection, processing and storage. In this context, this work aimed to perform a comparative study of the physicochemical characteristics of Melipona subnitida and M. fasciculata honey collected at different periods and regions of the State of Piauí, Brazil. Twenty-nine honey samples were collected and evaluated by principal component analysis from physicochemical analysis data. Twenty-two percent of the parameters analyzed differed between species. Evaluating the collection period, the honey of M. subnitida and M. fasciculata presented differences among themselves. The study revealed a similarity between the physicochemical parameters of the honey of the two species of bees, in addition, the time was one of the determining factors in the formation of clusters. |
Palavras-Chave: |
Abelha sem ferrão; Ácido carboxílico; Produto de abelha. |
Thesagro: |
Abelha; Ácido; Produto. |
Thesaurus NAL: |
Animal products; Carboxylic acids; Stingless bees. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/216860/1/CharacterizationHoneyStinglessBeesFoodChemistry327.2020.pdf
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Marc: |
LEADER 01726naa a2200301 a 4500 001 2125702 005 2020-10-20 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0308-8146 024 7 $a10.1016/j.foodchem.2020.127041$2DOI 100 1 $aSANT'ANA, R. da S. 245 $aCharacterization of honey of stingless bees from the Brazilian semi-arid region.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe physicochemical characteristics of honey vary according to bee species, climate, region, period of collection, processing and storage. In this context, this work aimed to perform a comparative study of the physicochemical characteristics of Melipona subnitida and M. fasciculata honey collected at different periods and regions of the State of Piauí, Brazil. Twenty-nine honey samples were collected and evaluated by principal component analysis from physicochemical analysis data. Twenty-two percent of the parameters analyzed differed between species. Evaluating the collection period, the honey of M. subnitida and M. fasciculata presented differences among themselves. The study revealed a similarity between the physicochemical parameters of the honey of the two species of bees, in addition, the time was one of the determining factors in the formation of clusters. 650 $aAnimal products 650 $aCarboxylic acids 650 $aStingless bees 650 $aAbelha 650 $aÁcido 650 $aProduto 653 $aAbelha sem ferrão 653 $aÁcido carboxílico 653 $aProduto de abelha 700 1 $aCARVALHO, C. A. L. de 700 1 $aODA-SOUZA, M. 700 1 $aSOUZA, B. de A. 700 1 $aDIAS, F. de S. 773 $tFood Chemistry, V. 327, e127041, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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